4 tips om nu te starten met duurzame kleding

Ben je geïnteresseerd in duurzame kleding omdat je ziet dat de fast fashion industrie de aarde vervuilt, mensen die erin werken niet goed worden behandelt of omdat je er gewoon meer over wilt weten en niet goed weet hoe je moet starten. Lees dan snel verder!

Het is goed om even stil te staan bij de termen fair fashion en duurzame kleding want met alle termen als duurzaam, eerlijk, fair en sustainable fashion kan het lastig zijn om daar een beeld bij te hebben.


FAIR FASHION

Bij Fair Fashion wordt rekening gehouden met een eerlijk salaris voor de werknemer, in een veilige werkomgeving en onder goede arbeidsomstandigheden. Bij fair fashion verdient iedereen in de keten een leefbaar loon. Dit is waar we bij mahalo ook naar streven en waarom we het zo belangrijk vinden dat onze producten zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

DUURZAME KLEDING

Bij duurzaamheid gaat het vooral over het verkleinen van de impact die jouw kleding op de aarde heeft. Denk hierbij aan minder chemicaliën gebruik, minder water/energie verbruik, recycling, natuurlijke stoffen, minder transport en ga zo maar door. Onze kleding is gecertificeerd volgens GOTS (global organic textile standard).

Samen zorgen ze voor een goede combinatie: goed voor mens en natuur. Want als je iets koopt wat gelabeld is als duurzaam kan het nog steeds onder slechte omstandigheden voor een laag loon gemaakt zijn. Dit zie je ook weer terug in de prijs. Wanneer kleding verbazingwekkend goedkoop is dan weet je eigenlijk al dat er iets misgaat bij minimaal 1 van de factoren (duurzaam en fair). Het is dan ook vrij logisch dat eerlijke en duurzame kleding wat duurder is.


Tip 1: Geef kleding een tweede kans

Laatst maakte ik van een oude lange broek met vlekken aan de onderkant een korte broek. Het voelde alsof ik een nieuw kledingstuk had terwijl ik de broek al jaren had. Een deel van de onderkant gebruikt ik als borstzakje voor een shirt en zo had ik ook een nieuw shirt. Wil je er zelf niets meer mee dan kun je het ook verkopen via bijvoorbeeld vinted. Je kunt kleding tweedehands kopen, ruilen met vrienden en desnoods afgeven bij een kringloop winkel of het leger des heils zodat iemand anders het een tweede kans geeft.


Tip 2: Think before you buy

Misschien wel de makkelijkste tip. Stel je zelf een aantal vragen. Heb ik dit echt nodig? Past het bij me? Word ik hier blij van? Voegt het iets toe aan mijn kledingkast? Ga ik dit vaak dragen? Als je op die vragen een ja kan antwoorden ben je al een stuk duurzamer bezig. Ik las laatst dat de gemiddelde Nederland een kledingstuk 7 keer draagt. Als je ja antwoord op bovenstaande vragen is dat langer en ook duurzamer. Natuurlijk is het nog beter als het dan ook verantwoord geproduceerd is en goed is voor mens en natuur ;)


Tip 3: Draag wat je hebt

Stel je besluit om er nu mee aan de slag en duurzamer om te gaan met kleding. Dan hoef je niet meteen van allerlei nieuwe dingen aan te schaffen (al zouden we het natuurlijk heel tof vinden als je een mahalo shirt of trui aan je duurzame collectie toevoegt ;)). Kijk eens rond in je eigen kast, maak nieuwe combi’s en herontdek je kledingstukken.


Tip 4: Wees niet te streng voor jezelf

Wanneer je net begint wil je misschien meteen voor een cold turkey switch naar helemaal duurzaam en eerlijk maken. Doe dit alsjeblieft niet. Je wordt alleen maar ontmoedigd omdat het heel complex kan zijn en er veel bij kan komen kijken. Het is helemaal oké om soms ook iets te kopen wat niet duurzaam is. Jezelf erin verdiepen en zo betere en duurzamere keuzes maken is een proces. En dat gaat met vallen en opstaan.

Heel veel succes met de eerste stappen!

NAAR BOVEN