De 5 gemakkelijkste manieren om water te besparen

In Nederland is water zó goedkoop, dat we er gemakkelijk veel te veel van te gebruiken. Dat is niet goed voor de portemonnee en het milieu helpen we er ook niet mee. Met deze 5 tips kun je gemakkelijk water besparen zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen.

 

1. Warm water

Wanneer je de kraan openzet en wacht op warm water loopt er veel schoon water door de afvoer. Eeuwig zonde. Je kunt hier ook een gieter/waterkoker/pan mee vullen om plantjes water te geven of later te gebruiken bij het koken. Hiermee bespaar je liters per dag, wat in een jaar al snel kan oplopen richting de 750 liter!

 

2. Douchen

Een minuut korter douchen bespaart enkele duizenden (!) liters per jaar. Lees dat nog even keer: Een minuut korter douchen bespaart enkele duizenden liters per jaar. Lang douchen is af en toe echt hemels maar in principe zou je binnen 4 minuten klaar kunnen zijn. Een handig item dat hierbij kan helpen is een zandlopertje met zuignap die in de douche kunt ophangen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een waterbesparende douchekop, die zonder dat jij er moeite voor doet minder water gebruikt. 

 

3. Tandenpoetsen

Veel mensen laten tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen. Dit is waterverspilling ten top. Wanneer je 2 minuten je tanden poets gooi je per keer poetsen 40 liter water weg! Draai hem gewoon even dicht tijdens het poetsen. Kleine moeite lijkt me? 

 

4. Planten water geven

Plantjes zijn fantastisch en brengen een beetje natuur in je huis of tuin. Deze groene vriendjes hebben water nodig en gaan heel goed op regenwater. Een regentonnetje zodat je water kunt opvangen die je voor je planten gebruikt kan je enkele duizenden liters per jaar opleveren. Dit water kun je ook gebruiken om je auto mee te wassen, ramen schoon te maken en ga zo maar door. In Nederland regent het (helaas) best vaak, dus een ton heb je zo gevuld.

 

5. De juiste pan

Last but not least: een simpele besparing met grote impact. Er wordt bij het koken van groenten vaak een pan gebruikt die te groot is. Daardoor wordt per pan ongeveer een liter extra water gebruikt, dat na het koken wordt weggegooid. Wanneer je dan bijvoorbeeld twee keer een kleinere plan gebruikt per kookbeurt, levert dat een besparing op van honderden liters water.

 

Je kunt op allerlei kleine, onverwachte manieren een flinke besparing doen op je watergebruik. Dit zie je terug in de rekening die je elk kwartaal op de mat krijgt  en het is ook nog eens goed voor het milieu. Win win! Let je op de kleintjes, dan kun je zonder enorme veranderingen in je leefstijl het milieu een groot plezier doen ;)

NAAR BOVEN