Zo maak je zelf een insectenhotel

Mahalo insectenhotels zelf bouwen workshop

Ongeveer 80% van planten in de natuur en in perken en plantsoenen worden bestoven door insecten. Deze beestjes zijn essentieel voor ons ecosysteem en de teelt van fruit, groenten en de zaden. Als insecten deze gewassen niet meer kunnen bestuiven wordt de wereldwijde voedselproductie met ongeveer 10% verminderd.. De cijfers zijn duidelijk, maar waardoor komt het dat bijvoorbeeld de honingbij in Nederland in het wild bijna is uitgestorven? En wat kunnen we er aan doen om insecten weer de ruimte te geven?

 

Hoe maak ik een insectenhotel?

Plaats

Waar ga je jouw insectenhotel zetten? Heb je een klein plekje op je balkon, plaats je deze in een hoekje in de tuin of maak je een grote plek vrij voor een insectenvilla? Daarbij heb je de keuze om jouw insectenhotel op te hangen of neer te zetten. Dit bepaalt natuurlijk deels het ontwerp van jouw insectenhotel.

 

Beestjes

Het liefst helpen we alle insecten (Mahalo ;) ), maar ze willen zich niet allemaal in hetzelfde materiaal nestelen. Bijen en graafwespen zitten graag in bamboe, holle takken en riet. Solitaire bijen en mestelbijen gaan liever in boorgaten in stukken hout. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden van houtwol, houtsnippers en schors. Oorwurmen en lieveheersbeestjes kruipen in dennenappels en vlinders klappen hun vleugels in en kruipen door een kamer met kieren.

Mahalo insectenhotel zelf Bouwen stappenplan

Je insectenhotel maken

Kies je ontwerp! Ga je voor een klein huisje met 1 kamer of walhalla voor alle insecten?

Een klein stappenplan voor een simpel huisje

 1. Maak van 4 plankjes hout een frame. Wij hebben een aantal oude pallets uit elkaar gehaald en in stukken gezaagd.

 2. Verdeel dit frame in vakken met kleinere plankjes. Meet deze dus goed af, zodat ze er tussen passen. 

 3. Maak een achterplaat en zet deze goed vast. Zorg dat het niet in kan regenen. Vaak gebruik je hier iets dunner hout, zoals spaanplaat voor.

 4. Het dak maak je van een iets groter plankje, die de voorkant lichtelijk beschermt tegen regen.

 5. Timmer je huisje in elkaar met spijkers, die lang genoeg zijn. Zorg dat je de tussenplankjes ertussen zet vóór je het frame in elkaar vastzet. Anders kan het lastig zijn om je tussenplankje er in te wurmen ;)

 6. Zet het frame compleet in elkaar (achterplaat, zijkanten, bodem, dak en tussenplankjes)

 7. Vul deze vakken met verschillende materialen, zoals hierboven beschreven en zorg dat de inhoud goed blijft zitten. Dit kan door het vast te klemmen met bijvoorbeeld stro of er gaas voor vast te zetten.

koen Mahalo zagen insectenhotel maak je eigen

 

Tips

 • Zorg dat de plankjes, boorgaten en bamboestokjes lichtelijk gevijld zijn. De vleugels van insecten moeten niet kapot gaan als de beestjes in je insectenhotel willen kruipen. 
 • Kies een plek in de volle zon en denk aan beschutting voor regen en harde wind. 
 • Ga voor een dak, welke ook echt beschermt tegen nattigheid. De inrichting moet namelijk droog blijven.
 • Je hoeft je insectenhotel niet schoon te maken.
 • Je kunt je insectenhotel insmeren met pure bijenwas of zonnebloemolie, maar verf of olie deze niet en houd deze zo natuurlijk mogelijk. 
 • Spinnen eten insecten. Verwijder daarom wel spinnenwebben rondom je insectenhotel. 
 • Bloemen en planten trekken vlinders, bijen en hommels aan. Plant deze dan ook rondom je insectenhotel!

   NAAR BOVEN