Zo vergroot je jouw dankbaarheid! - 2 oefeningen om direct toe te passen

Het is bewezen dat dankbaarheid een positief effect heeft op je gemoedstoestand! Door dit slecht enkele minuten per dag te beoefenen wordt je een positiever en gelukkiger mens. In dit artikel leggen we uit hoe dankbaarheid werkt en je er direct zelf mee aan de slag kunt.


DE KRACHT VAN DANKBAARHEID

Amerikaanse psycholoog Martin Seligman gaf in 1998 een beroemde speech waarin hij iedereen opriep om meer onderzoek te doen naar wat mensen gelukkig maakt in plaats van naar de psychische stoornissen. 

Sindsdien zijn er talloze onderzoeken gedaan naar geluk, tevredenheid, zelfvertrouwen en diverse elementen die een positief effect hebben op het welzijn van ons mensen. Dankbaarheid springt daar qua resultaten bovenuit. En het toffe is: je kunt het leren!

TWEE OEFENINGEN OM DIRECT MEE TE STARTEN

De eerste oefening om de effecten van dankbaarheid te ervaren in je leven is het opschrijven/bedenken van dingen waar je dankbaar voor bent. Een goede makkelijke manier om hiermee te starten is dit onderdeel te maken van je dagelijkse ritueel.

Bedenk 's avonds voordat je gaat slapen eens waar je die dag allemaal dankbaar voor bent geweest. Dit kunnen de kleine dingen zijn (dat zijn ze vaak juist!) zoals het zonnetje wat je op je huid voelde toen je naar huis fietste, het heerlijke kopje koffie die je dronk in de pauze van je werk, het leuke gesprek met de buurvrouw, het oogcontact dat je had met de vrouw die haar hondje aan het uitlaten was en ga zo maar door. 

Dit triggert letterlijk bepaalde processen in je brein die ervoor zorgen dat je gelukkig wordt. How easy!

De tweede oefening vereist wat meer inspanning maar levert ook grotere effecten.

Schrijf een dankbaarheidsbrief aan een persoon die veel voor jouw heeft betekend maar waarvan je dit nog nooit hebt uitgesproken.

Je kunt deze brief appen of mailen maar het effect is groter en krachtiger als je met diegene afspreekt en jouw brief voorleest. Het voelt goed om goed te doen, trust us!

Uit onderzoek is gebleken dat van de dapperen mensen die dit doen en zich kwetsbaar durven op te stellen velen hier na een maand nog steeds de positieve effecten van ervaren. Het is dus ook slim om dit te blijven doen!

Waarom werkt het goed?

Het werkt zo goed omdat deze oefeningen je trainen om de goede kant van het leven te zien. Dankbaarheid werkt in die zin als een vergrootglas: het licht de goede dingen in je leven uit.

Daarnaast beweegt het je om na te denken over de belangrijke dingen en personen in je leven en besteed je daar dus automatisch ook meer aandacht aan.

Met deze oefeningen verhoog je jouw positive vibrations en die van je omgeving. win-win, daar houden we van!

 

 NAAR BOVEN